Coaching on the job

Coaching on the job

Dit is een geweldige benadering van coaching die vaak wordt gebruikt om medewerkers te helpen groeien en ontwikkelen terwijl ze hun dagelijkse taken uitvoeren. In dit artikel zal ik je in detail uitleggen wat Coaching on the job is, waarom het belangrijk is, hoe het werkt, en hoe je het kunt implementeren als je zelf een coach bent of als je gecoacht wordt.

Wat is coaching on the job?

Coaching on the job, ook wel bekend als “coaching op de werkvloer,” is een vorm van coaching waarbij een coach direct betrokken is bij het werk van een medewerker. Dit betekent dat de coach naast de medewerker staat terwijl deze zijn of haar dagelijkse taken uitvoert. Het doel is om de medewerker te begeleiden, ondersteunen en helpen bij het verbeteren van zijn of haar prestaties en vaardigheden op de werkplek.

Waarom is coaching on the job belangrijk?

Coaching on the job is belangrijk omdat het een effectieve manier is om medewerkers te helpen groeien en zich te ontwikkelen in hun functie. Het biedt directe feedback en begeleiding op het moment dat het nodig is, waardoor medewerkers snel kunnen leren en hun prestaties kunnen verbeteren. Hier zijn enkele redenen waarom Coaching on the job van cruciaal belang is:

 1. Met Coaching on the job kunnen medewerkers directe feedback ontvangen terwijl ze hun taken uitvoeren. Dit stelt hen in staat om fouten meteen te corrigeren en te leren van hun ervaringen.
 2. Door coaching in de context van het werk te integreren, wordt leren efficiënter. Medewerkers kunnen nieuwe vaardigheden en kennis meteen toepassen in hun dagelijkse werkzaamheden.
 3. Coaching on the job kan helpen bij de persoonlijke ontwikkeling van medewerkers, wat hun zelfvertrouwen en motivatie kan vergroten. Dit kan leiden tot betere prestaties en meer tevredenheid op het werk.
 4. Coaching on the job is specifiek gericht op de behoeften van de medewerker en de doelen van de organisatie. Het helpt medewerkers om hun individuele doelen te bereiken, terwijl ze tegelijkertijd bijdragen aan het succes van het bedrijf.

Hoe werkt coaching on the job?

Coaching on the job is geen eenrichtingsverkeer; het vereist actieve betrokkenheid van zowel de coach als de medewerker. Hier is hoe het proces meestal werkt:

 1. De eerste stap is om duidelijke doelen te identificeren voor de coachingssessie. Wat wil de medewerker bereiken? Dit kan variëren van het verbeteren van specifieke vaardigheden tot het vergroten van het zelfvertrouwen.
 2. De coach observeert de medewerker terwijl hij of zij aan het werk is. Dit kan onder andere het uitvoeren van taken, interactie met collega’s en klantenservice omvatten.
 3. Tijdens de observatie geeft de coach directe feedback aan de medewerker. Dit kan positieve feedback zijn om goede praktijken te versterken en constructieve feedback om verbeterpunten aan te pakken.
 4. Na de feedbacksessie reflecteren de coach en de medewerker samen. Ze bespreken wat er goed ging en welke gebieden verbetering behoeven.
 5. Op basis van de reflectie stellen ze samen een actieplan op. Dit plan omvat specifieke stappen die de medewerker zal nemen om zijn of haar doelen te bereiken.
 6. De coach volgt de voortgang van de medewerker op en biedt voortdurende ondersteuning en begeleiding.

Het is belangrijk op te merken dat Coaching on the job niet alleen gericht is op het corrigeren van fouten, maar ook op het identificeren van sterke punten en het verder ontwikkelen van deze sterke punten.

Hoe implementeer je coaching on the job?

Als je overweegt om Coaching on the job te implementeren in jouw organisatie, zijn hier enkele stappen om te volgen:

 1. Bepaal welke medewerkers baat zouden hebben bij Coaching on the job. Dit kunnen nieuwe medewerkers zijn die ingewerkt moeten worden, of ervaren medewerkers die hun vaardigheden willen verbeteren.
 2. Kies ervaren medewerkers of leidinggevenden die als coaches kunnen optreden. Zorg ervoor dat ze goede communicatieve vaardigheden hebben en in staat zijn om constructieve feedback te geven.
 3. Zorg ervoor dat de geselecteerde coaches getraind worden in coachingsvaardigheden en in het gebruik van de Coaching on the job-methodologie.
 4. Begin met de Coaching on the job-sessies volgens een gestructureerd plan. Zorg ervoor dat doelen en verwachtingen duidelijk zijn.
 5. Evalueer regelmatig het coachingproces en pas het aan indien nodig. Zorg ervoor dat de coaching effectief is en de gewenste resultaten oplevert.
 6. Bied voortdurende ondersteuning aan medewerkers en coaches om ervoor te zorgen dat het coachingproces blijft gedijen.

Conclusie

Coaching on the job is een krachtige benadering om medewerkers te helpen groeien en zich te ontwikkelen op de werkplek. Het biedt directe feedback en ondersteuning, wat resulteert in efficiënter leren en betere prestaties. Door duidelijke doelen te stellen, betrokkenheid te tonen en een gestructureerd coachingproces te volgen, kunnen organisaties Coaching on the job met succes implementeren. Het is een investering in de ontwikkeling van medewerkers en het succes van de organisatie.

Coaching on the job
Schuiven naar boven